2011. március 7., hétfő

Sziciliai gasztronomia

Szicíliai emberek étrendjében minden megtalálható, ami az „olasz konyhára” jellemző, es konnyu is beszerezni: minden utca sarkon vagy egy zoldseg arus vagy halas, aki friss portekajat kinalja megvetelre.Mindenesetre ami nem hianyozhat egy sziciliai konyhabol: tengeri herkentyuk, ricotta azaz, birkaturo, cacio cavallo (sajtfele), padlizsan, articsoka, friss fuszerek (fenyomag, petrezselyem zold, bazsalikom stb), mandula es termeszetesen a frisssen sajtolt hazi extraszuz olivaolaj es a paradicsom.

 
Ahogy olaszok többsége, így a szicíliaiak sem fektetnek nagy hangsúlyt a reggelire : egy  csesze capuccino es egy frissensutott cornetto, es mar indul az elet! Amunin!
 Az ebéd és a vacsora az, amire inkabb hangsulyt fektetnek, ahol elonyben reszesitik a “la mamma” foztjet. Az ebed delutan 14 orakor , a vacsora este 20-21 orakor van, amelyet vagy etteremben vagy otthonukban, de mindenesetre csaladi-barati korukben fogyasztanak el.
Termeszetesen nem marad el az ebed utani szieszta sem, ezert is inkább a délutáni órákban kezdődik az igazi élet. Az uzletek, hivatalok nyitva tartása is ehhez igazodott.


ELOETEL: (Antipasto)

Előételeik közül mindenképpen említést érdemel a Caponata, amely egy zöldséges, édes-savanyú étel, amelyet paradicsombol, paprikábol, zellerrbol, padlizsánbol és édesköménybol keszitik. Előételként hidegen, köretként melegen fogyasztják. 


Arancini  amelyet az en receptem szerint elkeszitve: a rizset izles szerint megfozzuk (en eloszor oliva olajban megpiritom, majd felontom vizzel, izesitem soval es fokhagymasoval es friss citromlevel) majd a fott rizsbol golyokat gyurunk -a belsejet izles szerint sajttal, sonkaval, gombaval stb. megtoltjuk-majd bepanirozzuk es kisutjuk.


ELSO FOGAS: (Primo piatto)

A szicíliai konyha tésztaspecialitása a Pasta alla Norma, amit főként spagettiből (ritkább esetben pennéből) készítenek el. Alapanyagai között megtaláljuk a paradicsomot, a kecskesajtot, a padlizsánt és a bazsalikomot.
A tésztaételek közül nagy népszerűségnek örvend a Pasta Con le Sarde. Alapjaként a makaróni vagy a spagetti, illetve a szardíniás, hagymás mártás szolgál. A tésztát és az időközben mandulafenyő magokkal, mazsolával összekevert ragut rétegezik és sütőben átsütik.
Az egyik legkulonlegesebb etel, amit mi is megkostoltunk egy nagyon kedves magyar hazaspar meghivasa alklamabol az a Pasta Nera, ami nem mas, mint tintahal paradicsomos martasban elkeszitve, majd a vegen a tintajat is belefozik, ettol lesz fekete az egesz teszta majd eves utan pedig az egesz szank. Erdekes ize volt..csak inyenceknek ajanlom!


Masodik fogas: (secondo piatti):
A szicíliai specialitások közé tartozik a Pesce Spado, ami grillezett vagy tekercsekben készített kardhal. A szigetre jellemzőek a borjúételek, a helyi specialitások közé tartozik az Involitini alla Siciliana (sonkával, sajttal töltött borjútekercs) és a Scaloppine (kicsit borjúszeletek szalonnával, fokhagymával). Kifejezetten palermoi étel a fenyőmaggal és különféle gyógynövényekkel töltött sült szardínia.

Termeszetesen nem maradhatnak el a kulonbozo tengeri herkentyuk kulonbozo keppen elkeszitett valtozatuk sem:
Calamari lisztbe forgatva forro olajban, vagy zsemlemorzsaba hempergetve tepsiben a sutoben kisutve, amit ugyanigy Polip valtozatban is eloadhatunk.

Raksalata: (Gamberetti con salsa rosa): apro rakokat megfozunk (5-10 perc), majd megtisztitjuk a fejetol –farkatol. Amig a rakocskak fonek, a jegsalatat aprora vagjuk, ketchup es magonezbol(= salsa rosa) allo martassal osszekeverjuk, majd hozzaadjuk a tisztitott rakokat. Hutoben lehutjuk, majd joizuen elfogyasztjuk.



Edesseg: (dolce)
A sziciliai  edessegek egyik legfontosabb alapanyaga a mandula a masik a birkaturo. Rengeteg fele edessseget keszitenek ezek felhasznalasaval, en szemely szerint itt a mandulas sutiket reszesitettem elonyben. A sutemenyeket a Pasticeria-ban frissen keszitik es kinaljak frissen eladasra. Mennyei  illatokat arasztanak! Ugyanigy a sutiket a Barban vagy Gelatteriaban is meg lehet vasarolni, vagy akar otthon elkesziteni. En mivel sutni nem tudok, plane helyi specialitast, ezert minden vasarnapi delutani program a helyi cukraszda meglatogatasa.  Itt szeretnem felsorolni mindazon edessegeket, amelyek a kedvenceink kozze tartozik:
Fagylalt briosban: nem mas, mint a kremes olasz fagylalt (ami 100% gyumolcsbol es tejszinbol keszult) edes briosban.


Granita : 100 % -os gyumolcsturmix (izles szerinti gyumolcsbol) + aprora zuzott jeg, ez olyan mint nalunk a hokristaly, csak otthon 90 % jeget tesznek bele!

Cestini fragollini: epres kosarka a kosar mandulabol keszul, a belseje csokival kiontve. A kosar belseje tejszinhab, es a tejszinhab teteje telerakva apro szamocakkal. 


 
Setteveli: ez az a suti ami nagyon finom, de nem tudom hogyan keszul. Ha valaki itt jar majd, feltetlenul kostolja meg!






 
Torrone: sziciliai csokolade specialitas mandulabol....è buono!





 
Cannolo: birkaturoval toltott tolcser formaju sutemeny, igazi sziciliai specialitas!







ITALOK (per bere)
Az italok körében közkedvelt a latte di mandorla, amit vízből és mandulalevélből készült alkoholmentes ital. 

Fragollino, eper izu  voros, edes habzobor. Mivel edes bor, itt desszert melle fogyasztjak, de fiatalok koreben nepszeru bulikon is. Mi nagyon szeretjuk!



Limoncello azaz citromlikor, amelyet desszertitalként fogyasztanak. A citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi, itt hazai sziciliai citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával.
Legjobban élvezhető hűtve akár lefagyasztva és kitűnő frissítő nyári estéken. Étkezések esetén, az ételsor végén szolgálják fel és igen közkedvelt elsősorban hölgyek körében. 
  



Marsalai borok: Marsala, Olaszorszag egyik leghiresebb es legregebbi bortermelo videke, a desszertborok  fovarosa, amely Palermotol kb. 150 km-re talalhato.  Feher vagy voros, edes szaraz es felszaraz. Borai 1969-ben kivivtak  maganak a DOC minositest.
Ilyen hires es finom borok: 
  • Marsala Vergine Baglio Baiata
  • Marsala Superiore Ambra Dolce le Terre
  • Marsala Superiore Secco G.D.  The Thousand

Ezen a webhelyen egy-ket receptet talalhattok: http://www.marsala-online.it/cucina_tipica.htm

 Az az igazsag, hogy eleinte meg kellett szokni az uj izeket, de mara mar annyira beilleszkedtunk, hogy jobbara csak olasz modra fozunk, es hanyagoljuk a magyar konyhat. Termeszetesen azert hianyzik a sogornom fozte toltott kaposzta, vagy az anyum altal keszitett paprikas csirke es meg szamtalan magyar specialitas....

De ha mar itt vagyunk, eljunk sziciliai modra es egyuk azt amit az itteni emberek! Sajnos mar otthon nem lesz modomban ezen eteleket  elkesziteni. Nagyon fognak hianyozni!

Nincsenek megjegyzések: